Reacties

Nei oanlieding fan blogferhaal Marten Hari

Dy Marten Hari hat in namme: Hielke Hylkema. Syn grêf leit op The Somme American Cemetery yn Bony, boppe Saint Quentin yn Noard Frankryk. Ik strúnde der in moanne lyn rûn mei in Amerikaanske freon dy’t ûndersyk die nei twa sneuvele Amerikanen dy’t dêr ek lizze. De stien fan Hylkema seach ik poer tafallich, de namme trof my. No is it sa dat der op elts Amerikaansk militêr tsjerkhôf in yntendant is dy’t dy alle relevante ynformaasje jaan kin oer de sneuvele soldaten. Fan dy beide Amerikanen dêr’t it myn freon om gie hie er binnen it heal oere foto’s en nammen fan âlden en wit al net mear.
Oer Hylkema wie it ienige dat de yntendant my dy deis sizze koe dat er perfoarst net yn Amearika berne wie want gjin middle initial. Hy soe noch kontakt mei my opnimme want it wie syn eare tenei dat er neat fine koe. Twa wike letter in mailtsje. It ienige dat er nei oeren en oeren sneupen fûn hie wie: 1. dat Hylkema gjin korporaal west hie sa as it op de stien stiet mar in deagewoane soldaat en 2. dat er om 1899 hinne berne wie yn Idaard. Fierder neat. Ik kin wol fan alles fine oer syn rezjimint en wêr’t er fochten hat, mar oer Hielke Hylkema, ‘in gewoane jonge dy’t op ien of oare manier yn it reach fan de Earste Wrâldoarloch fongen wie’ swije de annalen as it grêf.

Oer Matahari noch dit: Alexander Cohen (https://fy.wikipedia.org/wiki/Alexander_Cohen) hat oer har skreaun op 21 novimber 1917, yn it jûnblêd fan De Telegraaf: “Ik heb het mensch ook een keer gezien in haar prestaties -ik meen in Augustus of September 1905- en ik vond haar bewegingen zoowel als de omlijsting daarvan: een breed, verguld schilderijkader, belachelijk. Erger: ergerlijk…. Vanwege de pretentie der ‘kunstenares’: het interpreteeren van Indische dansen. (…) die juffrouw Zelle, nagemaakte ‘Mata-Hari’, met haar nagemaakte contorsies (= heftige onwillekeurige bewegingen van armen en benen).” (Yn: De Eerste Wereldoorlog door Nederlandse ogen fan Rob Kamelar, Jacques Sicking en Menno Wielinga; Nijgh & Van Dithmar, Amsterdam 2007; side 369-371).

Lomme Schokker

Ha my de bûsen útskourd om dy gekke aap, Koos!

Aan de wandel in Friesland met de rugzak op moet er wel een boek mee. Toen dat uit was, heb ik in Sneek, bij van der Velde "De mjitte" gekocht. Prachtig! Iedere bladzijde had wel een onverwachte wending. Thuis heb ik het uitgelezen en het einde is zo mooi. Ik dacht: dit gaat verkeerd aflopen, en dan keert hij haar als het ware de andere wang toe. Ik ben er nog van onder de indruk. Waarom komen zulke mooie boeken niet onze kant (Rotterdam) op? Mijn dank en ik ga de bibliotheek hier vragen of het niet wat meer mag zijn, groeten van ellen, een lezer en wandelaar.

Mei in geweldich soad nocht haw ik jo boek Einum lêzen. It is ien fan de moaiste Fryske boeken fan de lêste jierren dy't ik lêzen haw. It is echt in ferhaal, je moatte d'r earst wat ynkomme, mar dan begjint it doarpke foar je te libjen. Jo hawwe it lardearre mei in soad moaie Fryske útdrukkings en humor hjir en der. Ik fûn it spitich dat ik it út hie justerjûn.

Net 'Hoe blond je aap' gelezen. Geweldig leuk boek. Ik zal om me heen wat reclame maken, uw boek is het waard!

In "Einum" komen langdurige alledaagsheid en onvermijdelijk toeval op een verrassende wijze bij elkaar. De dorpsbewoners van Einum worden een voor een voorgesteld en gaandeweg worden hun onderlinge verhoudingen zichtbaar. Raadselachtigheid blijft daarbij tussen de regels hangen, de spanning wordt langzaam opgebouwd.. Prachtig en intiem is de beschrijving van de dementerende Alie; scherp en humoristisch het verhaal van de tweeling "de Gezusters". En wat doet die afgedwaalde trekvogel in het dorp, wat hangt er in de lucht.. Froon Akker hanteert daarbij een stijl zonder gebruikelijke interpunctie, slechts komma's laten de lezer af en toe adem halen, waardoor je de dorpsbewoners direct en in tempo hoort spreken, knap bedacht! Het eind is pakkend en laat nog genoeg ruimte voor de verbeelding, verrassend en mooi.

Prachtigemooie site, maestro!

Complimenten voor uw blogs over onderwijs. zo ben ik hier bij toeval terecht gekomen. Heb net een boek van u gelezen, nl 'Hoe blond je aap.' Erg grappig. Een welgemeende groet uit Brabant!

Jacques

Na Hoe blond je aap (lekker boek!) heb ik me nu gewaagd aan Einum. Dat is wel een heel ander boek. Ook moest ik even wennen aan de stijl. Vooral met de gesprekjes van de hoofdpersonen. U zet de zinnen gewoon achter elkaar aan en eerlijk is eerlijk, zo gaat het in het echt natuurlijk ook. Toen ik eenmaal gewend was, vond ik Einum steeds mooier worden. Ik denk dat ik wel begrijp wat u wilt. U wilt mensen die elkaars buren zijn, uitbeelden, zoals je naast elkaar woont en eigenlijk niets van elkaar weet. Mooi hoor. Om sommige hoofdstukken viel ik bijna van mijn stoel van het lachen, vooral die over de verjaardagspartijtjes. Heel herkenbaar! Maar er waren ook dieptrieste verhalen bij. Het slot vond ik erg verassend. Prachtboek. Het zou eigenlijk ook op papier moeten verschijnen. Gebeurt dat ook? Groetjes, Josefien

Goeie, Koos,

Ik moat der leau ik ek mar oan leauwe, derom (dakjes dogge it blykber net op myn tablet) haw ik mar dyn e-boek (Einum oantugd). It is net myn earste, Bak fan Sietse de Vries stiet ek al op it apparaat...
Ik bin benijd, en ek hoet e-boeken my foldwaan sille, dus wa wit, bestel ik nochris wat. :-)

Groet,
Geart

Dag omke Koos, as omke no ris oan mem freget oft ik in e-reader krije kin, dan kin ik dizze e-boeken ek lêze. ;)

Knap hear, dat skriuwerstalint!

Groetnis fanút Weert.

Jammer alleen dat je adobe ade adviseert en niet calibre ,nu krijgen mensen toch het idee dat er drm in het spel is !
Dit is ook het Groote nadeel van alle uitgevers en reader shops drm en wc only.

'Het lied van de ibis', mijn eerste Froon Akker boek en ik weet nu al dat er meer gaan volgen.
Wat heb ik genoten van het verhaal, van de schrijfstijl, van de personages. Het is een bijzonder verhaal over een bijzondere kunstenaar, waarvan je al lezend steeds meer te weten komt en met wie je meeleeft, met zijn leven en moeilijkheden in een onbekend land.
Ik ben erg onder de indruk van de rustige, beheerste schrijfstijl. Geen gejaagd verhaal in een moordend tempo, maar juist een verhaal waarvoor je even goed gaat zitten en wat je in alle rust tot je moet nemen. Precies dat waar ik zo van hou.
Froon Akker heeft er een fan bij!

Digitaal lêzen... nee, dat komt der net mear fan by dizze literatuerklub. Dit is de generaasje dy't noch wolris in boek keapet en it dernei yn 'e boekekast set.

Hee Koos, ik lês dyn Under Wetter wer ris foar in literatuergroep fan de AFUK. Hiest yn 2009 al in goede blik op de takomst! In futuristysk boek dat stadichoan aktueel wurdt! Hast dat ek al oerset? Dwaan hear! Sil dyn e boeken ek lêze!

Reactie:
Ha Jetske. Nee, noch net oan tiid hân, mar prachtich datst noch altyd entûsjast bist oer ûnder wetter! En kin dyn literatuergroep net oer op digitaal lêzen?

Ik heb hoe blond mijn aap uit en vond het een erg grappig boek.Heb het hele boek met een glimlach op mijn gezicht gelezen(en dat voor iemand die altijd thrillers leest)
Een makkelijk te lezen boek, heerlijk voor de vakantie of lekker in de tuin.
Ik kijk uit naar een vervolg van bobo.
Groetjes Sandra

Hoi Koos, wêrom hast De Mjitte as e-boek in oare namme jûn? Of fersin ik my no?

Ik vond het boek Hoe blond je aap een fantastisch boek. Ik heb vanaf hoofdstuk 1 tot einde boek genoten. Het boek is super geschreven, er zit een verhaal in en bevat een gezonde dosis humor. Bovendien ga je van de personen zoals Bobo gewoon houden. Mijn complimenten aan de schrijver van dit boek, want het is gewoon superrr goed geschreven. Dat kan niet iedereen op deze manier. Top Froon en ik hou je schrijven in de gaten, want dit boek smaakt naar meer! Ga zo door.

Groetjes Boukje

Van mij mag je meer boeken als e-boek uitgeven.

Het lijkt mij een goed idee uw boeken ook in "mobi" file format aan te bieden, er komen steeds meer mensen bij die een Amazon Kindle e-reader hebben aangeschaft, zoals ik. Dus moet ik nu het "epub" file format converteren naar mobi en dat is omslachtig.

vriendelijke groet,

hans.

Wat een leuk boek! Heb erg genoten van al die prachtige scènes. Gaat u nog meer ebooks uitbrengen? Ik houd me aanbevolen. Misschien is het een idee een serie over Bobo te schrijven? Je gaat namelijk echt van hem houden. En van zijn 'adviseur', natuurlijk!

Verfrissend. E-boek zonder DRM.
Hoe blond je aap zal ik zeker kopen.
Succes en ik hoop dat je een voorbeeld wordt voor de rest van de uitgeverswereld. Zeg het voort......

Ha, je nieuwe website is er! En hoe! Hij ziet er mooi en overzichtelijk uit, Froon.
Gefeliciteerd ermee!
Zazou

Leuke website!

Tymo syn mem is in Frou Sûnder Man. No tinkt se dat se miskien wol in leuke nije freon fûn hat. Ferdy hat in kanarjegiele auto en leit de hiele dei...